Fabryka makaronu
Zabytkowa Fabryka Makaronu Morelli została założona w 1860 roku i jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Piąte pokolenie rodziny Morelli, rodzeństwo Lucia, Antonio i Marco, kontynuuje działalność firmy, kultywując jej tradycje. Dzięki wieloletniemu stosowaniu zarodków pszenicy, fabryka makaronu Morelli osiągnęła sukces w produkcji makaronu o wyjątkowym i pysznym smaku. Wybierana jest najlepsza semolina, która jest przetwarzana zgodnie z rzemieślniczą techniką. Makaron można znaleźć w prestiżowych sklepach we Włoszech i za granicą.
W skład zestawu wchodzą makarony takie jak :
1. Pici dritti 500g
Tak narodziły się „Pici Dritti” (Dritti), szorstkie spaghetti z ciekawym i innowacyjnym zacięciem technicznym. Stworzyliśmy maleńki otwór w środku spaghetti, który zamyka się podczas gotowania dzięki swojemu dużemu wzrostowi. Makaron osiąga średnicę 4,4 milimetra i gotuje się w zaledwie 11 minut.
Ten produkt premium jest wytwarzany z toskańskiej semoliny z pszenicy durum, ciągnionej metodą brązowania i suszonej w niskiej temperaturze. Bardzo szorstki i pełny pod zębami, uwalnia dokładnie taką ilość skrobi, jaka jest potrzebna do ostatniego wrzucenia na patelnię, idealnie komponując się ze wszystkimi rodzajami sosów.
SPRÓBUJ ORYGINALNEGO PRZEPISU:
Pici Dritti pastificio Morelli” aglio dolce, ‘nduja e gambero rosa
Składniki dla 4 osób:
• 320 g Pici Dritti z Pastificio Morelli;
• 1 główka czosnku;
• 25 g 'nduja;
• 100 g różowych krewetek;
• 300 g mleka;
• 200 g oleju arachidowego;
• Do smaku bulionu rybnego;
• 20 g koncentratu pomidorowego;
• 1 cytryna;
• Do smaku soli i pieprzu.
Sposób przygotowania:
Główkę czosnku gotuj w dużej ilości wody przez około godzinę.
Wlej mleko do thermomixa w temperaturze 70°C, dodaj 5 ząbków ugotowanego czosnku, zacznij wlewać olej, aż powstanie emulsja, dopraw solą i pieprzem i dodaj sok z cytryny (do smaku), aby nadać sosowi kwasowość.
Zemulguj koncentrat pomidorowy z 'ndują i dodaj startą skórkę z cytryny.
Oczyść krewetki. Podpraż główki na patelni z odrobiną oleju i nieobranym ząbkiem czosnku, a następnie zdeglasuj Marsalą. Suszyć w piekarniku w temperaturze 80°C przez 5 godzin, aż będą chrupiące. Zmielić wszystko na drobny proszek. Posiekać ogonki nożem i doprawić oliwą, solą i pieprzem.
Ugotować pici, wymieszać z sosem czosnkowym i emulsją 'nduja, uformować gniazdko, ułożyć na talerzu, polać sosem i udekorować surowymi krewetkami i proszkiem z muszli.
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Wartość energetyczna (kcal): 357
Wartość energetyczna (kj): 1512
Białko (g): 12
Węglowodany (g): 72
Cukry (g): 2,2
Błonnik pokarmowy (g): 3,5
Tłuszcz (g): 1,5
Kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
Sól (g): 0,02
2.Gigli 500G
Typowy toskański kształt makaronu, wytwarzany ręcznie z użyciem brązowych matryc, semoliny z toskańskiej pszenicy durum i suszony w niskiej temperaturze. Szybko gotowany (4 minuty), idealnie nadaje się do szybkich posiłków, w połączeniu z sosami warzywnymi lub mięsnymi.
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Wartość energetyczna (kcal): 353
Wartość energetyczna (kj): 1499
Białko (g): 12
Węglowodany (g): 72,2
Cukry (g): 3,1
Błonnik pokarmowy (g): 3
Tłuszcz (g): 1,5
Kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0,3
Sól (g): 0,005
3. Pici a matassa 500g
Typowy toskański kształt makaronu, ręcznie formowany, ciągniony metodą brązową, z włoskiej semoliny z pszenicy durum, suszonej w niskiej temperaturze.
Idealny do wstępnego gotowania, nie przykleja się ani nie rozgotowuje, nawet po przyprawieniu i przechowywaniu w wysokiej temperaturze przez kilka godzin.
Stosunkowo krótka, 2,5-milimetrowa sucha nitka sprawia, że idealnie nadaje się na bankiety.
Aby uzyskać optymalny czas gotowania, gotuj w dużej ilości wrzącej wody i nie obracaj produktu przed upływem 12 minut, aby uniknąć zerwania nitki. Całkowity czas gotowania wynosi 22 minuty.
Wartości odżywcze na 100 g produktu
Wartość energetyczna (kcal): 340
Wartość energetyczna (kj): 1425
Białko (g): 11
Węglowodany (g): 75
Cukry (g): 4,8
Błonnik pokarmowy (g): 2,3
Tłuszcz (g): 0
Kwasy tłuszczowe nasycone (g): 0
Sól (g): 0,05
* zdjęcie podglądowe