ALT
0
Twój schowek jest pusty
0 0,00 zł
Twój koszyk jest pusty ...
Strona główna » Blog » Etna i pistacjowy raj na ziemi!

Etna i pistacjowy raj na ziemi!

Data dodania: 03-02-2024

W tym artykule zabierzemy Cię w podróż po Sycylii, gdzie odkryjesz bogactwo smaków pistacjowych specjałów, tradycyjnych potraw i magicznych krajobrazów. Dowiesz się również, dlaczego pistacje z Bronte są tak wyjątkowe i jak rozpoznać ich oryginalność.



Kierunek naszej ostatniej podróży nie był przypadkowy. Sycylia, słoneczna wyspa na Morzu Śródziemnym, od dawna kusiła nas swoim bogactwem kulturowym, zapierającymi dech w piersiach krajobrazami i oczywiście słynną kuchnią. Ale tym razem naszym głównym celem było miasteczko Bronte, położone u podnóża wulkanu Etna. To właśnie tam, na żyznej wulkanicznej glebie, rosną pistacje uważane za najlepsze na świecie.

Łapcie poniżej fotki z naszego wypadu: 

alt
alt
alt
 

Już po przybyciu do Bronte zostaliśmy oczarowani malowniczymi gajami pistacjowymi, rozciągającymi się na zboczach Etny. W powietrzu unosił się charakterystyczny, lekko słodkawy zapach tych wyjątkowych orzechów. Mieliśmy okazję poznać tajniki ich uprawy, od starannej pielęgnacji drzewek po ręczny zbiór owoców. Dowiedzieliśmy się również, że specyficzny mikroklimat i bogata gleba wulkaniczna nadają pistacjom z Bronte niepowtarzalny smak, aromat i piękne, jaskrawo fioletowo-zielone wybarwienie.

alt
alt
alt

 

Pistacje są głęboko zakorzenione w lokalnej kulturze i kuchni Sycylii. Stanowią nieodzowny składnik wielu deserów, dań głównych, a nawet kawy. Podczas naszej podróży mieliśmy okazję spróbować licznych specjałów z pistacjami, takich jak:

  • Granita di pistacchio: orzeźwiający deser lodowy o kremowej konsystencji i intensywnym pistacjowym smaku.
  • Pasta alla Norma: aromatyczny makaron z bakłażanem, pomidorami i ricottą pistacjową.
  • Cannoli siciliani: chrupiące rurki wypełnione słodkim kremem ricotta z pistacjami.
  • Torta pistacchio: pyszne ciasto z pistacjowym biszkoptem i kremem.
  • Pesto di pistacchio: aromatyczny sos pistacjowy idealny do makaronu, kanapek i pizzy.

alt
alt
alt
alt

 

Oprócz pistacjowych specjałów, delektowaliśmy się również innymi tradycyjnymi potrawami Sycylii, takimi jak:

  • Arancini: smażone na głębokim tłuszczu kulki ryżowe z różnymi farszami (mięsnym, warzywnym).
  • Caponata: sycylijska sałatka z bakłażana, papryki, selera i pomidorów.
  • Sfincione: sycylijska pizza z grubym ciastem i pikantnym sosem pomidorowym

alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt
alt

 

Podróżując po Sycylii odkrywaliśmy nie tylko bogactwo smaków, ale również zapierające dech w piersiach krajobrazy. Odwiedziliśmy starożytne miasta, takie jak Taormina i Palermo, podziwialiśmy majestatyczną Etnę i zrelaksowaliśmy się na idyllicznych plażach.

Sycylia to prawdziwy raj dla miłośników pistacji, dobrego jedzenia i pięknych widoków. To miejsce, do którego z pewnością wrócimy, aby ponownie zanurzyć się w pistacjowej uczcie i odkrywać nowe smaki tej magicznej wyspy.

Komentarze (0)

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Copyright 2024 © - mercatowloska.pl | Wszelkie prawa zastrzeżone. Realizacja: osv.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu
Sklep przeznaczony jest wyłącznie dla osób dorosłych !
Ta strona zawiera treści przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.

Produkty alkoholowe są przeznaczone wyłącznie dla osób dorosłych.

Prosimy o potwierdzenie swojej pełnoletniości przed wejściem na stronę.

Jeżeli jesteś osobą niepełnoletnią - opuść tę stronę !
Wejdź do sklepuZrezygnuj