tej wyjątkowej krainy – Ligurii.
Cena: 23,90 zł
( 47,80 zł / kg)
dodaj do schowka
Czas wysyłki: 24 godziny
Koszt wysyłki: od 11,90 zł
Kod EAN: 8007138000867
Stan produktu: Nowy
Waga: 0,50 kg
Typowy dla włoskiej tradycji makaron penne o cylindrycznym, żebrowanym kształcie jest ceniony na całym świecie, szczególnie w towarzystwie sosów na bazie pomidorów.
skład: organiczna semolina z pszenicy durum. Może zawierać gorczycę i soję. Pochodzenie pszenicy: Włochy.
Wartości odżywcze - średnia wartość na 100 g: wartość energetyczna: 1512 kJ/ 357 kcal; tłuszcze 1,5 g w tym 0,3 g tłuszcze nasycone; węglowodany 72 g w tym 2,2 g cukry; błonnik 3,5 g; białka: 12 g; sól: 0,02 g
SPRÓBUJ ORYGINALNEGO WŁOSKIEGO PRZEPISU!
Penne al pomodoro e olive:
Przygotowanie :
Pokrój pomidorki koktajlowe na pół i ułóż je na blasze do pieczenia, przekrojoną stroną do góry. Posyp oregano i skrop odrobiną oliwy i piecz w temperaturze 140°C (280°F) przez około pół godziny. Następnie wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i pozostaw blachę w środku, kontynuując przygotowywanie potraw.
Zagotuj wodę na makaron i podgrzej zmiażdżony ząbek czosnku na patelni z oliwą z oliwek (lub olejem chili, jeśli wolisz). Dodaj passate pomidorową, używając 1/2 butelki na 2 osoby, i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Kontynuuj dodawanie garści wydrylowanych oliwek. Wymieszaj sos i pozostaw na małym ogniu, podczas gdy makaron się gotuje.
Po ugotowaniu odcedź penne i dodaj je do sosu. Wymieszaj. Wyjmij pomidory z piekarnika, uważając, aby ich nie połamać, i dodaj je do makaronu. Wymieszaj wszystko, aby sos się połączył i podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Liguria, jeden z najmniejszych regionów Włoch, to kraina jaskrawego kontrastu : wybrzeża (MORZE) i wnętrza (GÓRY). Topografia regionu, oferującego różnorodną gamę produktów, oraz pomysłowość jego mieszkańców sprawiają, że kuchnia liguryjska jest jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na półwyspie. Niezwykła różnorodność klimatu i stylu życia mieszkańców przyczyniła się do wykształcenia odrębnej koncepcji kulinarnej, łączącej wybrzeże z wnętrzem wyspy, oferującej szeroki wybór smacznych, prostych i autentycznych dań głównych, zrodzonych z mądrości mieszkańców i wykorzystania lokalnych składników.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.